Sebastian Consort

A Sebastian Consort változatos előadói apparátusú régizenei együttes, amelyben Lachegyi Imre kiváló zenésztársaival együtt a középkortól a kortárs zenéig ívelő különleges műsorokban valósítja meg zenei elképzeléseit. Tisztán régizenei (középkori, reneszánsz, kora- és érett barokk műveket tartalmazó), valamint régi- és kortárs művekből álló vegyes műsorokkal is fellépnek, akár tisztán hangszeres, akár énekesekkel kiegészült apparátussal. Egyik legkülönlegesebb programjukban („500 éves kortársaink”) improvizatív részekkel és elektromos effektek felhasználásával válik egészen egyedi atmoszférájúvá zenéjük.

Műsorok:

500 éves kortársaink

Öt művész középkori egyházi és világi műveket helyez sajátos, a modern technikát is felhasználó közegbe, egyszerre idézve meg ezáltal a korabeli katedrálisok és a mai idők hallgatójának is autentikusnak ható zenei hangzást. A modern koncertrepertoárból sajnálatos módon hiányzó reneszánsz kori szerzők, valamint középkori dallamok kapcsán, improvizatív és dinamikus előadásmódjukkal öt-hatszáz év „időíveinek” teherbírását és rugalmasságát feszegetik, finom érzékkel helyezve el a műsorban néhány kortárs kompozíciót is. Amellett, hogy mindegyikük kiemelkedő tudású mestere hangszerének, illetve az éneklésnek, a leghétköznapibb tárgyak és eszközök is a hangszerek rangjára emelkednek, rendkívül színes és izgalmas hangzásképet és zenei összhatást keltve.

Játékidő: kb. 70 perc. A műsort nem szükséges szünettel megbontani.

Előadók:

A műsor minimálisan négy előadóval —második furulya vagy cselló nélkül— is eljátszható.

Fontes et pontes musicales

A négy énekessel kiegészült együttes egy igazán különleges összeállítású, több száz év zeneirodalmát átívelő műsora. A program címe Fontes et pontes musicales, azaz zenei források és hidak, amely egyrészt a középkori és reneszánsz zenére utal, amely máig kifogyhatatlan és élő forrás és minta az európa zene számára, másrészt utal arra a szervesen fejlődő és változó zenei hagyományra, amely mintegy hidat képez Bölcs Alfonz király cantigái és Purcell dalai, azaz majd' ötszáz év szakadéka között. A vokális művekből álló műsorban egyaránt találhatók világi művek: madrigálok és dalok, valamint egyházi rendeltetésű darabok. A koncertet Allegri Miserereje, azaz az 50. bűnbánati zsoltár szövegére írt műve koronázza, amelyet sokan a reneszánsz zene csúcsának tartanak.

Játékidő: kb. 70 perc. A műsort nem szükséges szünettel megbontani.

Előadók:

Angol évszázadok zenéje

A hét énekessel kiegészült együttes műsora az angol zene évszázadain vonul végig, mégpedig nem csupán a reneszánszon és barokkon, hanem két mű erejéig a romantikába is átnyúlik. Az angol műveket tagolja a középkor egy extravagáns németalföldi szerzője, Johannes Ciconia, valamint egy német reneszánsz mester, Ludwig Senfl egy-egy műve.

Játékidő: kb. 70 perc. A műsort nem szükséges szünettel megbontani.

Előadók:

Musica antiqua

A Sebastian Consort tisztán hangszeres művekből álló, meghitt hangulatú műsora Alexander Agricola, Mabriano de Orto, Thomas Morley, Pierre Passereau, Marin Marais, Samuel Scheidt és Giovanni Gabrieli műveiből.

Játékidő: kb. 60 perc. A műsort szünettel nem szükséges megbontani.

Előadók:

Kódexek zenéje

A Sebastian Consort ezen műsorában a középkori és reneszánsz polifónia világába kalauzolja el a hallgatókat.

Játékidő: kb. 60 perc. A műsort szünettel nem szükséges megbontani.

Előadók:

A műsor minimálisan csak egy viola da gambával, azaz négy művésszel is előadható.

Technikai követelmények:

Az „500 éves kortársaink” c. műsorhoz:

A műsor bármilyen akusztikájú, elsősorban zárt térben adható elő. Erősítés és előzetes technikai egyeztetés feltétlenül szükséges. Hangszerigény: zongora — amennyiben nem áll rendelkezésre, a művészek digitális zongorát tudnak biztosítani, ez esetben extra költséget jelent a zongora szállítása.

A többi műsorhoz:

A műsor elsősorban jó akusztikájú, kisebb méretű koncerttermekben (különösen alkalmasak pl. régi épületek dísztermei) vagy templomokban adható elő. Templomokban 15 °C alatt a hangszerek elhangolódása miatt nem adható elő. A műsor jellegéhez illő szabadtéri helyszín, pl. kisebb, zárt udvar vagy kert is elképzelhető. Amennyiben a helyszín mérete erősítést igényel, ezt külön kell egyeztetni. Hangszerigény, extra költség nincs.

Töltse le a műsorok ismertetőjét PDF formátumban »

Consort Zenei Alapítvány

Lachegyi Imre a Consort Zenei Alapítvány elnöke és egyben az alapítvány által szervezett koncertek és kiadott lemezek egyik fő közreműködője.

Az alapítvány honlapja »

Kövesse az alapítványt a Facebookon »